Azon anyagok listája, amelyeket a kivételektől eltekintve jelőlni kell, amikor hivatkozás történik a 4. számú mellékletre
1. Glutént tartalmazó gabona (búza, rozs, árpa, zab, tönköly, kamut-búza vagy ezek hibrid változatai) és azokból készűlt termékek, kivéve
a) búzából készűlt glükózszirup, beleértve a dextrózt is(*),
b) búzából készűlt maltodextrin(*),
c) árpából készűlt glükózszirup,
d) gabonafélék, amelyből készűlt pérlatot vagy mezőgazdasági eredetű etilalkoholt szeszes italok vagy egyéb alkoholtartalmú italok készítéséhez használják.
2. Rákfélék és azokból készűlt termékek.
3. Tojás és abból készűlt termékek.
4. Halak és azokból készűlt termékek, kivéve
a) vitaminok vagy karotinoidok hordozójaként használt halenyv,
b) a sör és a bor derítéséhez használt halenyv és vizahólyag.
5. Földimogyoró és abból készűlt termékek.
6. Szójabab és abból készűlt termékek, kivéve
a) finomított szójabab olaj és zsír(*),
b) szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E 306), természetes D-alfa tokoferol, természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol szukcinát,
c) a szójabab növényi olajából nyert fitoszterolok és fitoszterol észterek,
d) a szójabab növényi olajából nyert szterolokból előállított fitosztanol-észter.
7. Tej és abból készűlt termékek (beleértve a laktózt is), kivéve
a) tejsavó, amelyből készűlt párlatot vagy mezőgazdasági eredetű etilalkoholt szeszes italok vagy egyéb alkoholtartalmú italok készítéshez használják,
b) laktit.
8. Diófélék, azaz mandula (Amygdalus communis L.), mogyoró (Corylus avellana), dió (Juglans regia), kesudió (Anacardium occidentale), pekándió [Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch], brazil dió (Bertholletia excelsa), pisztácia (Pistacia vera), makadámia és queenslandi dió (Macadamia ternifolia) és azokból készűlt termékek, kivéve
a) diófélék, amelyből készűlt párlatot vagy mezőgazdasági eredetű etilalkoholt szeszes italok vagy egyéb alkoholtartalmú italok készítéséhez használják.
9. Zeller és abból készűlt termékek.
10. Mustár és abból készűlt termékek.
11. Szezámmag és abból készűlt termékek.
12. Kén-dioxid és SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter koncentrációt meghaladó mennyiségben.